Telematica trends 2016

Er is veel veranderd sinds de opkomst van telematica technologie. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar ruim 10 jaar geleden zaten er nog antennes op GPS apparaten. Het verzamelen van data had toentertijd veel beperkingen. Simpelweg omdat de IT infrastructuur van destijds niet te vergelijken is met die van nu.

Dankzij Cloud Computing is fleetmanagement Big Data geworden

Onze telematica oplossingen zijn in staat om een enorme hoeveelheid data te verzamelen, verbinden en analyseren. Denk bijvoorbeeld aan brandstofverbruikbestuurdersidentificatierijgedragtemperatuurmonitoring en connected navigatie.

Tel daar software ontwikkelingen als Application Programming Interfaces (API’s) bij op en het wordt duidelijk dat we in de kinderschoenen staan van wat er met telematica mogelijk is. Grootschalige integratie met (bestaande) bedrijfssystemen is de volgende stap.

De mate waarin dat op dit moment gebeurt, is slechts het prille begin. Zowel MKB’ers als het grootbedrijf zijn enorm gemotiveerd om doelmatiger te werken. En dat gaat verder dan een koppeling maken met het facturatie programma.

Zo gaat Car Telematics Insurance al een flink stuk verder. Bijna niemand die erop tegen is, als het aantal aanrijdingen afneemt en fileleed vermindert dankzij slimme technologische toepassingen.

In 2016 zullen meer telematica innovaties het licht zien

Daar zijn wij van overtuigd. Al kunnen we bij lange na niet álles overzien, in zo’n enerverende business als de onze, toch geven we graag een schot voor de boeg.

In dit artikel zetten we een aantal telematica trends op een rij, die volgens ons stevig aan het doorzetten zijn en waar u dit jaar (meer) mee te maken zult krijgen of over horen.

Bedrijfsprocessen verbeteren met telematica

Sluitende uren- en kilometerregistraties blijven ontegenzeggelijk belangrijk. Maar fleetmanagement is al langere tijd veel meer dan dat. Wij verwachten dat steeds meer klanten ervoor zullen kiezen om Ctrack software te verbinden en integreren met o.a. hun planning, CRM pakket en boekhoudprogramma.

Op deze manier wordt er waardevolle business- en managementinformatie gegenereerd, die optimalisatie handvatten biedt. En, heel belangrijk, het is concrete, doelgerichte informatie, die bij toepassing snel betere bedrijfsresultaten oplevert.

Bestuurder en auto spelen letterlijk op elkaar in

Telematica data wordt niet alleen steeds belangrijker voor de fleetmanager en de organisatie in haar geheel. Individuele buitendienst medewerkers hebben er eveneens steeds meer aan. Via een smartphone app krijgen ze o.a. feedback over hun rijstijl en kunnen ze hun dagplanning bijhouden.

Ook wat dit betreft zijn de mogelijkheden eindeloos en staan we aan de vooravond van een explosie aan functionaliteiten. Natuurlijk zullen die niet allemaal even nuttig blijken, maar eind dit jaar zullen dergelijke app’s (mits uiterst gebruiksvriendelijk!) voor menigeen één van de meestgebruikte zijn.

Big Data toegankelijk maken én houden

We hebben er al eerder over geschreven: Als er met data niets gedaan wordt, is meten NIET weten. Wij zien het als een onderdeel van onze dienstverlening dat wij klanten helpen om de mogelijkheden die er zijn, daadwerkelijk effectief te benutten.

Of het nou om een CRM- of fleetmanagement softwarepakket gaat: Ná de aanschaf begint het pas echt. En al zijn er algemeenheden die overal gelden, de ‘truc’ zit ‘m in het finetunen per sector en specifiek bedrijf.

Uit alle data die door telematica vergaard wordt, precies datgene halen wat wezenlijk bijdraagt aan het verbeteren van uw bedrijfsprocessen – dat zien wij als één van onze belangrijkste taken. De manier waarop dat gebeurt, moet inzichtelijk zijn.

U weet precies waar u aan toe bent, als het nut en de noodzaak van onze software glashelder is. De laagdrempelige inzet en het toegankelijke gebruik, zorgen voor een vlotte acceptatie en integratie. En u bent verzekerd van updates en een altijd bereikbare helpdesk. Uw belang is ons belang.

Stabiele netwerken – een cruciale basisvoorwaarde

Hoe breder telematica oplossingen ingezet worden, hoe belangrijker een stabiel netwerk wordt. Zelfs een korte storing is onacceptabel als bedrijfskritische systemen er iedere minuut van afhankelijk zijn.

Daarnaast maakt juist het realtime aspect van dit soort applicaties ze extra interessant. Op basis van achterhaalde informatie kun je niet onmiddellijk ingrijpen, dat moge duidelijk zijn. Je hebt weinig aan belangrijke informatie die te laat komt.

Stel je voor wat een netwerkstoring zou betekenen voor zelfrijdende auto’s… Naast het afdekken van alle juridische aspecten die in dit kader opduiken, moet je er blind op kunnen vertrouwen dat het netwerk op geen enkel cruciaal moment platligt.

Overigens lijkt het concept van zelfrijdende auto’s meer morele en juridische dan technologische problemen op te werpen. Dat het technisch gezien kán, betekent nog niet dat je het moet doen. Daarnaast vergt zoiets ingrijpends breedgedragen maatschappelijke en zakelijke overeenstemming. Die consensus is er nog lang niet.

2016 wordt een spannend jaar

Toegegeven, dat was 2015 ook. 🙂 De markt is en blijft volop in beweging. Dat is terug te zien binnen Ctrack, onze werkwijze en innovaties. Waar onze klanten vervolgens van profiteren. Want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. U.