Prinsjesdag: wat verandert de Miljoenennota 2015 voor de automobilist

Prinsjesdag is voorbij en brengt zoals gewoonlijk ook veranderingen mee voor de Nederlandse automobilist. Een overzicht van wat er in 2015 gaat veranderen, inclusief welke details de miljoenennota nog niet heeft prijsgegeven.

Bijtelling in 2015
De CO2-schijven voor de bijtelling worden in 2015 opnieuw strenger. Zoveel was al eerder duidelijk dankzij de afspraken gemaakt in Autobrief 1. We hebben ze recent uitvoerig beschreven in een speciale blog die u hier kunt teruglezen. De nieuwe CO2-schijven staan in onderstaand schema.

Uitstoot g/km 2015 – klik voor vergroting

Het kabinet maakt verder geen aanpassingen aan de bijtellingen in 2015. Voor de periode van 2016 – 2019 wordt een tweede Autobrief opgesteld. Die wordt in de loop van de herfst gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Verwachtingen Autobrief 2
Ondanks dat ‘Autobrief 2’ nog niet openbaar is, wordt verwacht dat het kabinet de versobering van de bijtellingen gaat doorzetten. Verwachtingen variëren van het afschaffen van de populaire 14% bijtelling, tot het introduceren van een lage bijtelling alleen voor nul emissie-voertuigen zoals elektrische of waterstof auto’s. Wie dit jaar nog een auto op kenteken registreert, valt onder de bijtellingsregeling van 2014. Dit geldt standaard tot 60 maanden na de eerste maand van registratie.

BPM in 2015
Vanaf 1 januari 2015 komt er een nieuwe belastingschijf bij in het BPM stelsel. Deze start al vanaf 1 gram CO2 / km, oftewel alleen emissievrije auto’s rijden vanaf 2015 nog zonder BPM de showroom uit. Er komt ook een BPM starttarief voor alle andere auto’s van € 175,-

BPM regeling 2015 – klik voor vergroting

Bron: ANWB

MRB vrijstelling verdwijnt vanaf 2016
Vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting blijft in 2015 nog ongewijzigd. Alle auto’s die minder dan 50 gram CO2 / km produceren, hoeven geen MRB te betalen. Deze regeling verdwijnt echter volledig vanaf 2016. Alle nieuwe elektrische en hybride auto’s moeten dan ook gaan betalen.

278 kilometer asfalt erbij
De Nederlandse economie groeit weer en de werkloosheid daalt. Dat betekent dat het logischerwijs drukker wordt op de wegen. Het kabinet plant 278 kilometer nieuw asfalt om de verwachte filegroei van 2,5 procent per jaar, te bestrijden.

Wie zakelijk een voertuig rijdt of ter beschikking gesteld heeft gekregenvan de werkgever, en geen bijtelling wenst te betalen, heeft een sluitende kilometerregistratie nodig om aan te tonen dat hij/zij onder de wettelijke 500 prive kilometers op jaarbasis rijdt. Ctrack informeert en adviseert u daarbij over de laatste ontwikkelingen voor leaserijders. Autobrief 2 wordt nog deze herfst gepresenteerd aan de Tweede Kamer, wij updaten onze site zodra de details vrijkomen.