Hoe kunnen we de mobiliteitsvraagstukken van vandaag en morgen op een duurzame manier oplossen?

Het is een wezenlijke vraag, ook voor de transport en logistiek sector: Hoe kunnen we de mobiliteitsvraagstukken van vandaag en morgen op een duurzame manier oplossen? De dagelijkse praktijk is weerbarstig en wordt beïnvloed door verschillende partijen en omstandigheden. Dat blijkt ook uit de cijfers.

Energieverbruik wegverkeer

Het energieverbruik van verkeer en vervoer, inclusief mobiele werktuigen, is in de afgelopen decennia met ruim 20% toegenomen. Door de economische crisis die in 2008 losbarste en het stimuleren van energiezuinige en (deels) elektrische auto’s, is het verbruik sinds 2009 echter iets afgenomen.

In 2015 was het wegverkeer energieverbruik bijna 5% lager dan in 2008. Vooral minder benzineverbruik door personenauto’s en minder dieselverbruik door zware bedrijfsvoertuigen lagen hieraan ten grondslag. Het LPG-verbruik is drastisch afgenomen: in 2014 was dat 79% lager dan in 1990.

Wat betreft energiebesparing staat de transportsector op achterstand

Er is echter sprake van een inhaalslag. Zo laat de energie efficiency een positieve ontwikkeling zien. Dat heeft onder andere te maken met de fiscale stimulatie van ‘schoon’. Daarnaast hebben fabrikanten en logistieke bedrijven steeds meer oog voor energiebesparing en de milieu effecten daarvan.

Wat ook meespeelt is dat zowel onze mobiliteit als die van goederen aan het veranderen is. Dat heeft met de stagnerende economie te maken en de gevolgen van structurele effecten, zoals de digitalisering die minder vervoersbewegingen mogelijk maakt. Daardoor daalt de energieconsumptie.

Wat de transportsector zal helpen om energie te besparen en kosten te verlagen:

  • technologische vooruitgang
  • efficiëntere besturing (op afstand)
  • logistieke planning en energiemanagement verbetering

Met behulp van software kunnen bedrijven de besparingskansen pakken die binnen handbereik liggen. Los van wetgeving en lange termijn ontwikkelingen, is er nu al zoveel te winnen door laaghangend fruit te plukken. Een concreet voorbeeld is het bedrijfsbreed aanpassen van rijgedrag.

‘Groen’ autogebruik en -onderhoud hebben namelijk een opmerkelijk groot effect. Wilt u graag meer weten over hoe u met behulp van fleetmanagement en rijgedrag software energie bespaart, kosten reduceert en de milieubelasting vermindert? Dan nodigen wij u graag uit voor:

De 8e editie van de vakbeurs Ecomobiel op 4 en 5 oktober

De vakbeurs Ecomobiel geeft ieder jaar praktische, slimme en duurzame antwoorden op de mobiliteitsvraagstukken van vandaag en morgen, zoals:

  • de ideale mobiliteitsmix vinden
  • het wagenpark slimmer organiseren
  • manieren om energie- en brandstofkosten te verlagen

Ook Ctrack Benelux is aanwezig op deze beurs

Op 4 en 5 oktober, van 10:00 tot 17:00 uur bent u van harte welkom in de Brabanthallen (hal 3), aan de Diezekade 2 te Den Bosch. Wij staan in de innovation zone. Ons standnummer is 03.A056. U kunt t/m 3 oktober gratis voorregistreren.