Hoe luchthavens zoals Schiphol en Hong Kong Airport Ctrack software gebruiken

Sinds de start van het partnership tussen KLM Equipment Services (KES) en Ctrack, is op Schiphol en Hong Kong Airport een groot deel van het equipment voorzien van Ctrack hard- en software. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen, wat doet de Ctrack software precies en wat levert dat KES allemaal op?

Hoe de samenwerking met KES van start ging

Hilger van Dam

Hilger van Dam, Ctrack’s Managing Director Europe, vertelt:

“KES bracht destijds een referentiebezoek aan Mammoet, één van onze klanten. Dit heavy liften- en transportbedrijf is wereldwijd actief.”

“Onze software registreert de draaiuren van de kranen, doet de rittenregistratie van voertuigen en houdt de gewerkte uren van het personeel bij.”

“We gaan nu ook het brandstofverbruik in onze managementinformatie opnemen,” vervolgt Hilger. “Zo kun je het technisch onderhoud naar behoefte inplannen. Deze nieuwe ‘complete diagnostiek’ ontwikkeling zie je ook in de autobranche.”

Doorpakken na succesvolle uitrol met GPU’s

Na een succesvolle uitrol met Ground Power Units (GPU’s zorgen voor stroom als het vliegtuig stilstaat), kreeg Ctrack in 2015 de opdracht om een groot deel van het andere KES equipment uit te rusten, zoals rampsnakes en powerstows. Hilger van Dam:

“Wat deze opdracht voor ons bijzonder maakte, waren de verschillende klanten die gebruikmaken van het equipment. Iedere afhandelaar moet zich kunnen identificeren met de Schipholpas en voor zijn exacte verbruik een rekening toegestuurd krijgen. Nu is er een duidelijke factuur en de administratielast is flink verminderd.”

Realtime zien hoe en waar materieel gebruikt wordt

“Doordat je met onze software realtime ziet hoe en waar het materieel gebruikt wordt, ben je in staat het wagenpark efficiënter in te zetten en compacter te maken,” aldus Hilger. En er liggen nog meer kansen binnen handbereik. Zo denkt hij dat het Internet of Things ook de omdraaitijd van vliegtuigen kan versnellen:

“Als je de exacte aankomst- en vertrektijd en afhandelplaats kent en je weet bovendien wat het type vliegtuig is, kun je precies op tijd de juiste voertuigen klaarzetten. Die koppeling van informatie is niet eens zo’n grote stap. En elke 10 minuten die je daarmee wint, is pure winst.”

Wilt u meer weten over Ctrack’s oplossingen voor luchthavens?

Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende afspraak en demonstratie.