Dag van de Bouw 2016

– artikel update 6 juni 2016 –

Zaterdag 4 juni was het de Dag van de Bouw. 168 projecten in Nederland waren opengesteld voor het publiek. Deze 11e editie trok ruim 93.000 bezoekers, iets meer dan vorig jaar. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam trok de meeste belangstelling: daar zijn zo’n 15.000 bezoekers op af gekomen.

Van dichtbij zien hoe een brug gebouwd wordt? Op een woonwijk bouwterrein staan? Weten hoe een kanaal verdiept en verbreed wordt? Hoe een station renovatie wordt uitgevoerd? Dat kon allemaal op de Dag van de Bouw. Graag lichten wij in dit artikel een paar bouwprojecten eruit.

Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum

Dit nieuwbouwproject is met 185.000 m² bruto-vloeroppervlakte (bvo) het grootste bouwproject van Nederland. De pleinen, boulevards en lanen van deze ‘medische stad’ lopen straks op een logische manier over in een centrum. Een logistiek hoogstandje!

Het Erasmus MC ziekenhuis moet te allen tijde open blijven. Daar hebben de bouwers BAM en Ballast Nedam, die dit project gezamenlijk uitvoeren, voor gezorgd. De overlast voor patiënten, werknemers en bezoekers van het ziekenhuis was en is beperkt.

Het Plein van Leiden

Dit bouwplan bestaat uit 125 woningen: 24 eengezinswoningen en 101 appartementen. Daarnaast worden er een ondergrondse parkeergarage, stallingsdek, supermarkt en commerciële ruimtes gerealiseerd. Een breed scala aan bouwtechnieken wordt ingezet.

Ook op deze bouwplaats viel eveneens veel te leren en ontdekken. Wie doet wat, hoe verloopt zo’n bouwproces en wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Tijdens de Dag van de Bouw vertelde Heijmans er alles over en kon er rondgelopen op deze mooie plek.

Traminfrastructuur Uithoflijn

Het doel van de Uithoflijn is reizigers snel, comfortabel en milieuvriendelijk vervoeren tussen Utrecht Centraal en De Uithof. Bereikbaarheid, leefbaarheid en de openbaar vervoer kwaliteit zullen daardoor verbeterd worden en de plaatselijke economie gestimuleerd.

Op 4 juni werd eerst het startschot gegeven voor de aanleg van de sporen. Daarna stelde BAM Infra het werkterrein open voor publiek. Er waren allerlei vooral op kinderen gerichte activiteiten, o.a. een fotograaf die foto’s maakte bij een vrachtwagen en een mini kraan.

Nieuwbouw Energy Acadamy Europe Groningen

Op de Zernike Campus wordt er door Friso Bouwgroep en Koopmans Bouwgroep, in samenwerking met technisch dienstverlener ENGIE (voorheen Cofely) hard gewerkt aan de Energy Academy Europe. Tijdens de Dag van de bouw werden rondleidingen, lezingen en demonstraties gegeven.

De Rijksuniversiteit Groningen/ESRIG, Hanzehogeschool Groningen, Energy Academy Europe, Energy Valley en het Energy Delta Institute zullen zich vestigen in dit gebouw. Gezamenlijk en met partners werken zij aan de transitie naar een duurzame energietoekomst.

Realisatie ongelijkvloerse kruising N276

De N276 verbindt Brunssum en Sittard. De capaciteit van het oude kruispunt met de Dr. Nolenslaan stond onder druk. Om de doorstroming en veiligheid te vergroten wordt de vormgeving aangepast van een gelijkvloerse naar een ongelijkvloerse kruising.

Dura Vermeer gaf 4 juni o.a. uitleg over de werkzaamheden en rondleidingen over de bouwplaats (met een kijkje in de in aanleg zijnde tunnelbak). Daarnaast ook hier veel activiteiten voor kinderen, zoals schatzoeken in de zandberg en spelen met beton.

Meer informatie over de Dag van de Bouw

Op de website Dag van De Bouw kunt u zien welke bouwprojecten bij u in de buurt opengesteld waren voor het publiek. Deze bijzondere dag is een initiatief van Bouwend Nederland.