Fleetmanagement softwarebedrijf Ctrack Benelux bestaat 20 jaar

Ctrack Benelux viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Er is veel gebeurd in die twee roerige decennia. Zo is het volgen van mens en middelen heel gewoon geworden en heeft bijna iedereen een smartphone op zak. De technologische ontwikkelingen zijn razendsnel gegaan. We zijn massaal ‘de cloud’ ingestapt en onze kinderen kunnen zich geen voorstelling maken van een internetloos leven.

De afgelopen 20 jaar in vogelvlucht

Ctrack heeft aan de wieg gestaan van de introductie van realtime tracking in het bedrijfsleven en is vervolgens in staat gebleken om mee te kunnen groeien met de marktontwikkelingen en de behoeftes van klanten. Wat begon als een klein familiebedrijf is nu een grote, internationale speler, die veel meer te bieden heeft dan een stip op de kaart.

Ctrack Benelux is in 1998 van start gegaan en pionierde op het gebied van voertuigvolgsystemen. Ctrack zag de behoefte aan realtime vlootbeheer en buitendienst automatisering en wist dit slim te combineren met de technologie van dat moment. Vanuit deze basis is het bedrijf steeds verder uitgebouwd en geïnnoveerd.

Product Manager Marten van de Ree, die sinds 2000 bij Ctrack werkt, vertelt:

“Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar geolocatie bestond in de begintijd uit SMS’jes die naar een modem gestuurd en vervolgens uitgelezen werden.”

“GPS technologie, plaatsbepaling via satellieten, was echt een baanbrekende innovatie. Het bedrijfsleven is er enorm door veranderd.”

“De markt van nu is niet te vergelijken met toen,” vult Hilger van Dam aan. Hij is in 2008 bij Ctrack komen werken en sinds 2012 Managing Director.

“De technologie heeft reuzensprongen gemaakt en met het volwassen worden van een markt komen er onvermijdelijk steeds meer spelers bij. Ctrack is in staat gebleken om mee te groeien met de behoeften van de markt, omdat we goed naar onze klanten blijven luisteren en daarop onze soft- en hardware continu doorontwikkelen.”

Kernwaarden zijn hetzelfde gebleven in een veranderende markt

“En de markt mag dan veranderd zijn, onze kernwaarden zijn hetzelfde gebleven,” vervolgt Marten. “Zo maakt onze klantgerichtheid nog steeds het grootste verschil. Dat zie je ook terug in het feit dat we een eigen helpdesk en servicemonteurs hebben en het grootste aftersales team in de markt. We zijn in de loop der jaren echt een complete service organisatie geworden.”

Hilger: “Sinds 2016 zijn we onderdeel van het Amerikaanse nseego concern en door het vasthouden aan een eigen aanpak hebben we onze lokale identiteit ook behouden en werken we nog steeds veel voor MKB bedrijven. Grotere klanten, zoals Mammoet en KLM, waarderen dat juist, want het MKB is heel divers en dat je al die bedrijven kunt helpen, zegt iets over onze werkwijze.”

Hoe ziet de fleetmanagement toekomst eruit?

“Het aantal nieuwe telematica innovaties zal blijven toenemen, want het Internet of Things begint nu toch echt serieus van de grond te komen,” aldus Hilger. “Hoe meer en hoe breder telematica oplossingen ingezet worden, hoe belangrijker een stabiel en open netwerk wordt.”

“Meer en meer verbinden we onze datastromen met andere software platforms zodat data klant specifiek gebruikt kan worden. Mensen verwachten maatwerk en gemak en eenvoud in rapportages en daar zorgt Ctrack voor. Daardoor groeien we wat sneller dan de markt en zijn we marktleider in Nederland geworden.”

Marten: “Wat wij als één van onze belangrijkste taken zien, is uit alle data die door telematica verzameld wordt – en dat wordt alleen maar meer – precies datgene te halen waar onze klanten hun bedrijfsprocessen mee kunnen verbeteren. En dat gaat veel verder dan realtime tracking en kilometerregistratie, denk bijvoorbeeld aan het op een positieve manier monitoren en verbeteren van rijgedrag en een carsharing-en tijdregistratie app.”

Sluitende uren- en kilometerregistratie blijft belangrijk

“Een sluitende uren- en kilometerregistratie blijft ook belangrijk,” besluit Hilger van Dam. “Maar fleetmanagement is al langere tijd veel meer dan dat. Wij verwachten dat steeds meer klanten ervoor zullen kiezen om Ctrack software te verbinden en integreren met o.a. hun planning, CRM pakket en boekhoudprogramma. Kortom, er is nog genoeg te doen, samen met onze klanten.”

Op naar de volgende 20 jaar!