Productiviteitsverbetering Boskalis duwbakken

Alle project activiteiten worden door Boskalis gedetailleerd geregistreerd. Normaal gesproken blijven deze gegevens binnen de eigen organisatie. Een uitzondering op deze regel is een project waarbij grond werd afgegraven naast een sluis bij Nijmegen. “Vanwege mogelijke grondverontreiniging vroeg de overheid om online inzicht in de transporten die in duwbakken over water plaatsvonden,” vertelt Peter Oorschot, Manager Electronics Department E&I Services.

Waarom Boskalis voor een fleetmanagement systeem koos

“Er moest vastgelegd worden welke route de duwbakken voeren, of ze geladen of leeg waren en op welke locatie ze werden gelost,” vervolgt Peter Oorschot. “Deze informatie moest online beschikbaar zijn, zodat de projectuitvoering én de overheid altijd inzicht hadden in de actuele situatie.”

“Hiervoor hadden wij geen pasklare oplossing en zelf ontwikkelen zou teveel tijd en geld kosten. Toen we bekeken of de inzet van een fleetmanagement systeem mogelijk was, bleek Ctrack een totaalpakket te bieden waarmee we eenvoudig aan alle eisen konden voldoen.”

Track en Trace op de duwbakken van Boskalis

Boskalis heeft 6 duwbakken uitgerust met een Track en Trace unit. “Normaal gesproken wordt die in een voertuig gemonteerd, maar in ons geval zit hij in een waterdichte kast op het dek.” In deze kast zitten ook een accu en uitleesunit van een druksensor. De druksensor meet aan de hand van de diepgang of het schip geladen of leeg is. “Deze opstelling was gemakkelijk en snel op te bouwen.”

Boskalis kan door dit Track en Trace systeem niet alleen zien waar de schepen zijn en welke route ze hebben afgelegd, maar ook of het schip geladen of leeg is en of de accu nog voldoende spanning heeft. “Dat gebeurt heel overzichtelijk, aan de hand van kleuren.”

Meerdere partijen toegang tot de Track en Trace software

Een afdeling van Boskalis live alle transporten en bewaakte de accuspanning. “Was de accu bijna leeg, dan kreeg de schipper een seintje dat hij hem aan de oplader moest leggen. Na een paar uur opladen kon de Track en Trace unit weer 2 dagen zelfstandig functioneren.”

Ook de projectuitvoering had realtime inzicht in het verloop van de transporten en registreerde welke grondsoort zich in welke duwbak bevond. De overheid kreeg online toegang tot de rapportage, die Ctrack exporteerde naar Excel. Deze rapportage bevatte het gevraagde overzicht van:

  • de gevaren routes
  • status van de lading
  • aangedane losplaatsen
  • het bijbehorende tijdspad

“Voorheen hield de schipper hiervoor een logboek bij en moest de uitvoerder de data aan het einde van de dag overtypen in ons informatiesysteem. Dankzij de Track en Trace unit van Ctrack is de rapportage met één druk op de knop te genereren, wat veel tijd en moeite bespaart,” aldus Peter Oorschot.

En zo heeft Ctrack’s Track en Trace de productiviteit van Boskalis verbeterd